1. Opioids kill more people each year than car crashes. How much more?

Answer: 50% more

Reference: Canadian Institute for Health Information (CIHI) 2017

2. Which of these treatments help people fall asleep faster?

Answer: d) Sleep therapy (cognitive behavioral therapy for insomnia) (23 minutes faster)

(Reference: Alessi et al. 2016)

c) Z-drugs (22 minutes faster) (Reference: Huedo-Medina et al. 2012)

a) Benzodiazepines (14 minutes faster) (Reference: Glass et al. 2005)

b) Melatonin (9 minutes faster) (Reference: Ferracioli-Oda et al. 2013)

3. How many Canadians are hospitalized every day due to opioids?

Answer: 16

Reference: CIHI 2017

4. When compared to francophones, anglophones seniors are more aware that sleeping pills can cause harm.

Answer: True

Canadian seniors who speak French are:

  • 72% LESS likely to be aware that sleeping pills can cause harm
  • 72% LESS likely to be aware of alternatives to sleeping pills therefore
  • 36% MORE likely to take sleeping pills

Reference: Turner & Tannenbaum 2017

5. Driving the day after consuming a sleeping pill has the same risk of car crash as driving over the legal blood alcohol level?

Answer: True

Reference: Hansen et al. 2015

6. These medications increase the chance of falls for seniors. Which medication below most increases the chances of falling?

Answer: Antipsychotics

References: de Jong et al. 2013 & Huang et al. 2012

7. What percentage of Canadian seniors are willing to stop a medication if their doctor told them it was possible?

Answer: 71%

Reference: Sirois et al. 2016

8. When chronic opioids are stopped, people report which of the following? (WARNING: Multiple answers are correct)

Answer: Improved pain, improved function and improved quality of life

Reference: Frank et al. 2017

9. How many Canadian seniors have heard the word “deprescribing”?

Answer: 7%

Reference: Turner & Tannenbaum 2017

10. What percentage of Canadian seniors (over the age of 65) take at least 5 different prescription medications?

Answer: 66%

Reference: CIHI 2014


Learn more

See our website about medication safety

Sign up for our newsletter